En IT-karriär kan faktiskt starta hos doktorn. Eller doktor. Inspirationskällan i det här fallet är snarare en tv-spelskaraktär. Vi snackar om Dr. Mario vars pillertrillande, i tävlingsmoment liknande Tetris, fångade Joakim i unga år när han satt trollbunden framför sitt Nintendo 8-bitars hemma i Halna en bit utanför Töreboda.

I dag är den privata IT-utrustningen i bostaden i Skövde betydligt mer högteknologisk. Joakim grejar mycket i köket. Men det är inte matlagning som upptar hans intresse. I köket står en 3D-skrivare, en laserskrivare och på köksbordet har han en skärmatta utlagd.
“Jag gillar att bygga saker” förklarar han obrytt och berättar att han främst skapar detaljer till brädspel. Det kan vara figurer och spelkort, men även tärningslådor och andra typer av tillbehör.

Rollen som utvecklare på InExchange var alltså förutbestämd, men vägen hit har varit krokig. Joakim jobbade till en början på en äggpulverindustri, men kröp så småningom ur den knallgula arbetsoverallen och övergick till att bli student på Örebro universitet. Ämnet han förkovrade sig i var informatik.
Efter studier i Närke hamnade Joakim på webbyrån Mindius i Skövde. En egenhändig offensiv bland tiotalet företag i Skövde gav napp i huvudbyggnaden på Science Park. Några år senare blev han egen företagare – inom samma nisch – och när ytterligare några år hade passerat fick han anställning på InExchange.

I egenskap av utvecklare på InExchange jobbar han dagligen med ett myller av data. Det är exakt det han vill och precis det som doktorn ordinerade när han var liten.
Via spelkonsolen fick han indirekt rätt slags framtidsrecept av Dr. Mario.