Översätter man ljudvåg till engelska blir det soundwave. Exakt detta gjorde Markus och hans fru Madeleine när de gifte sig. Översatte alltså. Fast vice versa. Från engelska till svenska. Vips var Soundwave inte bara en robot med superkrafter i Transformers. Roboten var också förlaga till det efternamn som paret i Mariestad antog och som de, tillsammans med sina två barn, är ensamma om i Sverige.

Ljudvåg skulle även kunna tjäna som överskrift för ett annat kapitel i Markus liv. Han gillar nämligen att skapa ljud. Elektroniska ljud. Innanför luckan på den vackra sekretären där hemma gömmer sig en synthesizer plus mixerbord och annan elektronisk apparatur avsedd för ändamålet. Här sitter Markus och trollar fram spännande kompositioner. Han kallar stilen för ”loopbaserad minimalsynt”.
”Jag har inte släppt min första kassett än, men den kanske kommer” anförtror han eventuellt nyfikna.
Väljer Markus att lyssna på musik gjord av andra landar artisterna Buzz Kull och Linea Aspera högt upp på spellistan. Även det ligger inom syntfacket. Modell lofi.

Den röda tråden i historien om Markus Ljudvåg är dock datorer. Han ville redan i tidig ålder veta hur alla häftiga datorspel fungerade. Hans bror var likadan. Men det fanns en liten viktig skillnad. Brodern var snäppet vassare och lade beslag på de bästa datorerna. ”Fast vi plockade delar av varandra. Ja, ärligt talat plockade jag nog mer från honom. Ibland sådant han inte märkte” tillstår Markus idag.

Hemmaskruvandet blev hur som helst en bra grundutbildning. Markus har jobbat inom IT under hela sitt yrkesliv. Tio av åren har varit i kommunal regi. Dels i Skövde och dels i treenigheten Mariestad-Töreboda-Gullspång vilka samsas om en gemensam IT-avdelning. Även en del fritid läggs på datorer. Med lödpennan till hjälp sammanfogar han olika trådar och knåpar ihop programvaror och minidatorer. Uppfattningen Markus hade som liten, att det är coolt med datorer, tycks vara oförändrad. Vägen till IT-tekniker var utstakad redan från början.