Rikhardur, eller Ricky som vi säger på InExchange, gillar att fixa med gamla bilar. På Island hade han en slitstark Toyota Land Cruiser. Den var av 1985 års modell. När Ricky sålde sin japanska trotjänare hade bilen gått 65 000 mil. ”Det var för tio år sedan – och faktum är att den rullar än” påstår han.

Island och Toyota har för övrigt varit viktiga ingredienser i Rickys liv. Han är uppvuxen i utkanten av huvudstaden Reykjavik och körde lastbil i början av sin yrkeskarriär. Så småningom blev han anställd på Toyota och där fick han möjlighet att jobba i flera olika roller. Inledningsvis hade han i uppgift att ställa i ordning nya bilar. Sedan yppade sig chansen att bemanna företagets servicedesk och därefter flyttade han vidare till garantiavdelningen.

Speciellt sistnämnda anhalt var perfekt för Ricky. På den avdelningen kunde han kombinera sitt breda kunnande om bilar med sitt stora datorintresse. Alla garantiärenden innebar ständiga djupdykningar i databanken. Är det något som lockat honom sedan länge är det nämligen IT-teknik. Han har för vana att sätta ihop sina egna burkar och är självlärd på området. ”Att jobba med datorer är lite av en utmaning. Det gillar jag. Jag tycker om att vara en problemlösare” resonerar han och tillägger: ”För mig finns inte ordet problem. Det finns alltid en lösning.”

Nu är det några år sedan som Ricky och hans familj bosatte sig i Sverige och omställningen har fungerat bra. Men första tiden, på högskolan i Skövde, blev inte som han hade tänkt sig. Utbildningen skulle vara på engelska, men hölls på svenska. Ricky, vars svenskkunskaper i det läget inskränkte sig till ”hej”, satt som ett levande frågetecken. Högskoleplanerna byttes i stället ut mot tre månader SFI-utbildning och därefter arbetade han några år på Nobina som busschaufför. Företrädesvis på länets landsorts- och expresslinjer. 
Men bussar i all ära. Det är äldre klassiska bilar han gillar allra mest.
Ricky stortrivs under en motorhuv – och att komma på olika lösningar.