Alvesta i Småland. Det är Sofias födelseort, men numera har hon bytt ut den lilla järnvägsknuten utmed södra stambanan mot Stockholm. Hon både bor och arbetar i huvudstaden. Tidigare hade hon Visma Financial Solutions som arbetsgivare och i dag är det alltså InExchange som gäller.
Och apropå nuvarande jobb. Sofia kan verkligen intyga utifrån egen erfarenhet hur smidigt det är med e-fakturor. Hon vet hur trist det är att skriva ut fakturor, vika dem och kuvertera. Det gjorde hon som ekonomiassistent på sågverkskoncernen Vida i Alvesta. Ett manuellt arbete som slet på händerna. Fingertopparna inte minst.

Men det var inte på Vida som ena lillfingret blev krokigt. Hennes vänstra lillfinger påminner nämligen om en serpentinväg. Det är en defekt som erinrar om smålandsfödda Sofias år som jiu-jitsu-utövare. Hon bröt lillfingret sex gånger när hon sysslade med denna judobesläktade gren. Men numera har hon lämnat fajterna på kampsportsmattan och övergått till mer renodlad styrketräning.

Ett tydligt drag hos Sofia är hennes starka reseintresse. Hon har åkt Ford Mustang cabriolet utmed mytomspunna Highway One i Kalifornien, testat att sitta i en fängelsecell på Alcatraz, simmat med delfiner i mexikanska Cancun och gått på kinesiska muren. För att ta några minnesvärda exempel.

Sofia är dessutom förtjust i Cvetnaya Legenda Zhemchuzhinka Iz Rossii. Det är dock ingen plats. Det är hennes hund. Eller mer exakt: namnet som hunden fick när hon föddes i Ryssland. Så det är lätt att begripa att Sofia döpt om jycken. I dag heter den Gullan. ”Det är en tre kilos pälsboll” konstaterar matte glatt. Duger inte den beskrivningen får ni googla på Russkaya Tsvetnaya Bolonka.
Så heter rasen. Ytterligare ryska tungvrickningar alltså.