Det är fortfarande tillåtet att använda Svefaktura

Svefaktura Svefaktura

Sedan 1 april 2021 är Svefaktura 1.0 inte längre en standard rekommenderad av SFTI.
Men det är fortfarande tillåtet att använda formatet. Det fungerar precis som tidigare mellan B2B-företag.
– Det är viktigt att poängtera. Många tror nämligen att man inte längre får använda Svefaktura 1.0 bara för att formatet inte är en rekommenderad standard. Men det får man självklart, framhåller Henrik Möller, samtrafiksansvarig på InExchange.1

Henrik befarar att beslutet som kommunicerades för ett antal år sedan, och som betydde att Svefaktura 1.0 är avförd som SFTI-rekommendation sedan 1 april 2021, fortfarande misstolkas av många. Ett förtydligande är därför på sin plats. Borttagandet betydde inte att formatet blev otillåtet och inte längre är funktionellt. Vill man nyttja Svefaktura 1.0 är det alltjämt fritt fram, men det måste i så fall vara B2B-transaktioner. Faktureras offentlig förvaltning krävs ett format som uppfyller den euroepiska standarden.
Det ligger sålunda ingen dramatik i detta.
Något som Henrik tycker är berättigat att påpeka.
– Svefakturan har inte slutat att fungera och man blir inte straffad om man använder den. Det är bara så att SFTI tyckte att Svefaktura 1.0 gjort sitt och att man förordade Peppol BIS Billing 3 i stället. Därför tog man bort Svefaktura 1.0 som rekommenderad standard och lämnar inte heller någon support på det formatet, förklarar han.

Men mer än så är det inte. Vilket Henrik anser är tur. Det vore, som han ser det, orimligt att slopa ett så inarbetat format som Svefaktura från en dag till nästa.
– Det är många som använder sig av Svefaktura. Och det kan man fortsätta att göra även om den inte kommer att rekommenderas av SFTI längre. Tittar man på Svefaktura 1.0, när det gäller användning och samtrafik, utgör det formatet fortfarande huvuddelen av all trafik. Den är absolut livskraftig.
Som kund hos InExchange är man dessutom extra garderad.
– Om man som fakturaavsändare inte längre vill ha Svefaktura så kan vi konvertera. Det är inga konstigheter. Får vi in Svefaktura direkt från kunderna hjälper vi gärna till med att byta till Peppol BIS Billing 3. Exempelvis om man misstänker att det finns mottagare i kundkretsen som man befarar att man inte skulle nå annars. Då sköter vi den konverteringen, förklarar Henrik.

Samtidigt kan Henrik ge SFTI rätt i deras signalpolitik. SFTI (Single Face to Industry) är det tekniska kansli som SKR, ESV och Upphandlingsmyndigheten upprättat gemensamt för att främja förutsättningarna för elektronisk handel. När SFTI skriver ”Om ni inte redan e-fakturerar och ska införa e-faktura bör ni i stället börja använda Peppol BIS Billing 3” är det i syfte att påskynda en välbehövlig uppgradering.
Det är väl bra?
– Absolut, det är jättebra att SFTI pekar på Peppol BIS Billing 3 som är ett modernt format. Som format är det flexibelt på ett annat sätt med bland annat externa kodlistor att hänvisa till i stället för att bygga in allting i standarden vilket är tvunget med Svefaktura. Vi vill inte bromsa den utvecklingen. Det är positivt om Svefaktura kan pensioneras. Vid alla nya integrationer rekommenderar vi själva (InExchange) att gå på BIS Billing 3, eller något annat modernt format, om man har möjlighet.  

Vad Henrik Möller reagerar på är att informationen från SFTI kanske uppfattas som ett ultimatum och därför kan väcka obefogad oro hos användarna.
För det är, som sagt, helt i onödan i så fall.
– Det finns ingen anledning att vara orolig. Vill man jobba kvar med Svefaktura så är det bara att köra vidare. Och är det så att man ser den upphävda rekommendationen som en påminnelse om att kanske byta format, då hjälper vi naturligtvis till, konstaterar han.

Om Henrik Möller:
Samtrafiksansvarig på InExchange, ordförande i gruppen för operatörssamverkan i den nationella branschorganisationen NEA samt ledamot i e-fakturaoperatörernas internationella sammanslutning EESPA.

Henrik Möller Henrik Möller

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika erbjudanden, information och tips för att driva ditt företag.

Dela denna artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs vidare...

Papperskvitton slopas Papperskvitton slopas
Nyheter

Slopat papperskrav ger e-fakturan skjuts framåt!

”Det här borde ge e-fakturan en boost” säger Simon Strandell, commercial director på InExchange, angående det slopade kravet på att spara kvitton och fakturor i fysisk form.
Per Gustafsson
Ragn-Sells_miljöpris Ragn-Sells_miljöpris
Miljöpriset

Ragn-Sells ett viktigt föredöme värt att prisa

En respekterad röst internationellt, men också ett föredöme nationellt gällande hållbarhet och klimat. Där har ni Ragn-Sells som är senaste mottagaren av vårt miljöpris.
Per Gustafsson
Säljträff Visma Sverige Säljträff Visma Sverige
Nyheter

Givande säljträff inom Vismas svenska bolag

Ett 70-tal säljare inom Vismas svenska bolag träffades nyligen i Stockholm och gavs möjlighet att utbyta erfarenheter med koncernkollegor.
Per Gustafsson

Ladda ner din guide om Peppol

Vad är Peppol och hur fungerar det? I denna guide får du lära dig mer om Peppol som format och infrastruktur. Enkelt och pedagogiskt.

Basic

Premium

Enterprise