Marie Lindholm

Ett fåtal steg från InExchange huvudkontor i Skövde – i samma byggnad rentav – hörs det vid lunchtid varje fredag ivriga hejarop. Stämman tillhör Marie Lindholm när hon som instruktör uppmuntrar deltagarna på träningspasset hon håller i.
Syftet är givet. Det handlar om att röra på sig och må bra. Ändamålet stöttas helhjärtat av InExchange. Träningen under Maries ledning är friskvård när den är som bäst!

Marie Lindholm arbetar på ekonomiavdelningen på InExchange. Hon är glad och tacksam över att företaget erbjuder personalen svängrum att använda viss arbetstid till olika hälsofrämjande aktiviteter. Exempelvis Maries 45 minuter långa cirkelträning.
– Ja, det är jättebra att vi ges möjlighet att ta hand om kroppen och det egna välbefinnandet. Det är bara att hänvisa till sig själv. Går det ett litet tag utan träning märker jag med en gång att jag blir tröttare och orkar mindre, konstaterar hon.

”OM VI SOM JOBBAR
HÄR MÅR BRA, SÅ MÅR
VI BRA SOM FÖRETAG”

Anders Jonsson, vd, InExchange


Anders Jonsson, vd för InExchange
, har i tidigare sammanhang belyst varför friskvården har hög prioritet. Förklaringen lyder så här: “Om vi som jobbar här mår bra så mår vi även bra som företag”. Filosofin kan inte gärna bli tydligare.
Viljan att utnyttja ställda förutsättningar är glädjande nog stor. Gymmet är välbefolkat när Maries veckoövning står på programmet. Vissa gånger har gruppen varit så stor som 20 personer. Träningsformen Marie tillämpar kallas tabata. Enkelt förklarat är det korta intervallövningar uppdelade på stationer. Träningen är explosiv till karaktären, men alla deltar utifrån sina egna premisser.
– Precis. Varje station är anpassad till individens träningsstatus. Huvudsaken är att personen får ut maximalt av varje moment. Jag har ett litet öga på deltagarna just för att övningarna ska bli rätt för var och en, förklarar Marie.

En stor anledning till att tabatan blivit så populär är Maries outtröttliga engagemang. Att förbereda passen, ställa i ordning stationerna och vara pådrivande inspiration under övningarna är ett jobb hon gör helt ideellt. Träningsådran är urstark. Marie spelade handboll i många år och blev därefter kvar i samma miljö som tränare för dotterns årskull. Sedan blev det ytterligare några aktiva år när hon och några andra i hennes egen spelargeneration bildade ett “old girls-lag” och deltog i trim-SM.
Sett till den bakgrunden var det bara naturligt att blickarna vändes mot Marie när dåvarande Gothia Science Park – i dag Science Park Skövde – bestämde sig för att bilda en idrottsförening och utrusta företagsparken med ett gym.
– Vi hade ett möte i samband med att gymmet skulle öppnas. Då diskuterades möjligheten att öka värdet i att ha en egen träningslokal genom att inrätta en återkommande aktivitet. Exempelvis ett gympass i veckan. Då sa jag: “det kan jag ta hand om”. Jag är ju ingen utbildad instruktör, men det bekymrade mig inte. “Hur svårt kan det vara” tänkte jag.

”alla uppskattande
kommentarer jag får
peppar mig också!”

Marie Lindholm, tabatainstruktör varje fredag


Det har gått några år
sedan dess. Marie har bytt arbetsgivare. Från Science Parks kommunala bolag till InExchange. Men hennes glada tillrop på tabatan ekar lika hängivet fortfarande. Hon leder träningen vecka ut och vecka in (undantaget semesterperioden och jul- och nyårsuppehållet) och har värdefull back up i Johan Lindblad och Malin Danielsson om hon får förhinder.
Vad känner du att du får tillbaka för allt jobb du lägger ner?
– Främst är det alla glada kommentarer. Typ “vilken grym träning”, “otroligt bra pass”, “jag är helt slutkörd!” och så vidare. Uppskattningen, i form av ryggdunkningar och positiva inlägg i chattprogrammet Slack, är härlig. Det peppar mig också.
Tabatan har blivit en omistlig del i vardagen på InExchange. Det är kort och gott en nyttig kick off inför helgen. Det har till och med myntats en slogan som anspelar på det sistnämnda: fredagsfys före fredagsmys!